Diabetestraining

Bij Diabetes bestaat het risico op het ontstaan van late complicaties. Door goede regulering van de glucose-spiegels in het bloed, dus met tabletten, GLP-1 therapie of insuline kunnen deze complicaties worden uitgesteld of voorkomen.

Daarnaast kunt u zelf zorgen voor goede eet- en drinkgewoontes maar ook, minstens even belangrijk, voor voldoende lichaamsbeweging.trainingsapparatuur

Want lichaamsbeweging zorgt niet alleen voor een betere conditie maar het stimuleert ook de gevoeligheid van het lichaam voor insuline. Verder kan beweging u helpen afvallen of het gebruik van medicatie uit te stellen.

Bewegen kunt u natuurlijk altijd en overal, maar als u wat hulp nodig hebt zou u bij ons kunnen beginnen.

Algemeen

Diabetes Mellitus type 2 ofwel DM 2 of DM II, komt over de hele wereld steeds vaker voor.

In Nederland zijn er ongeveer 750.000 mensen met deze ziekte, terwijl nog eens ongeveer 250.000 mensen wel al suikerziekte hebben maar bij wie het nog niet ontdekt is. Dit aantal zal de komende jaren alleen maar stijgen.

DM type 1 ontstaat vaak in de jeugd door een falen van de alvleesklier die geen insuline meer produceert. Type 2 ontstaat vaak (maar niet altijd) door een combinatie van overgewicht, verkeerd eten en te weinig bewegen. Bovendien spelen erfelijkheid en leeftijd een rol, waar je niets aan kan doen.

Soms ontstaat later in het leven een DM type 1, bij mensen met een body mass index lager dan 27. Dit heet een LADA (Latente Auto-immune Diabetes Adults).

Er treden tegelijkertijd twee verschijnselen op: Er ontstaat een resistentie tegen insuline in de cellen (de cellen kunnen de aanwezige insuline niet meer gebruiken) en er wordt minder insuline geproduceerd door de pancreas. Of tewel; er is minder insuline, dat ook niet goed ingezet kan worden.

Door te bewegen vermindert de resistentie tegen insuline, met andere woorden; bewegen zorgt ervoor dat de insuline die er nog is of die ingespoten wordt effectiever kan worden opgenomen. Daardoor kan men minder medicijnen nodig hebben en daalt de suikerspiegel.

Diabetes kan op den lange duur veel gezondheidsproblemen geven. De grootste problemen ontstaan door schade aan zowel grote als kleine bloedvaten door het hele lichaam. Omdat op deze manier hart- en vaatziekten ontstaan is het goed hier al snel rekening mee te houden. Daarom richt zich de behandeling van suikerziekte niet alleen op het verlagen (wel heel belangrijk) van de bloedsuikerwaarden maar ook op de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Dus; stoppen met roken, bloeddrukverlaging en cholesterolwaarden normaliseren.

Hoe beter de bloedsuikerwaarden geregeld zijn, deste minder complicaties er komen.

Ook wijst onderzoek uit, dat een betere conditie, een beter uithoudingsvermogen, beschermt tegen hart- en vaatziekten.

Onderzoek

Uit veel onderzoeken blijkt steeds, dat afvallen een gunstig effect heeft op het verloop van deze ziekte, de bijkomende gezondheidsproblemen en het benodigde medicijngebruik, en dat bewegen zo mogelijk belangrijker is dan afvallen. Zelfs bij overgewicht hebben lichamelijk sctieve mensen 30-50% minder kans op diabetes! Zowel als u een ´beginnende suikerziekte¨ heeft als wanneer u al medicijnen slikt of insuline spuit, in elk stadium is er winst te behalen.

Op een rij

  • Door af te vallen kan je toe met minder insuline. Dan wordt misschien net voldoende insuline geproduceerd om dat slankere lijf precies voldoende te geven Of er zijn minder medicijnen nodig om aan te vullen wat er tekort is. 7% lichaamsgewicht afvallen is al een wereld van verschil
  • Door meer te bewegen worden de cellen in het lichaam receptiever voor de insuline die er voor handen is. Ook dat resulteert in minder medicijnen, of zelfs helemaal geen medicijnen meer
  • De combinatie van wat afvallen en meer gaan bewegen is natuurlijk het allerbeste
  • Roken en suikerziekte zijn een slechte combinatie omdat door te roken de bloedvaten nog eerder dichtslibben
  • Ben matig met alcohol
  • Eet gezonde dingen. Lees voorlichtingsfolders en ga eventueel naar een diëtiste

Voordelen van bewegen:

  • Suiker (glucose) wordt makkelijker uit het bloed gehaald, de bloedsuikerspiegel daalt en u kunt eventueel toe met minder medicatie
  • De stofwisseling gaat sneller, niet alleen tijdens het bewegen maar de hele dag door. Daardoor valt u wat makkelijker af of blijft u makkelijker op gewicht
  • Spieren en botten worden sterker, uw balans wordt beter dus u loopt minder risico op vallen en op breken van botten
  • U voelt zich fitter, sterker, prettiger. Dit moet je ervaren; het is echt zo
  • Bewegen helpt tegen stress
  • Bewegen is goed voor hart en bloedvaten, die het al moeilijker hebben met suikerziekte

In onze praktijk werken we met een beweegprogramma volgens de richtlijnen van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.

Doel van het beweegprogramma:

We proberen u op een prettige en haalbare manier fit te krijgen en een actievere levensstijl te bezorgen. Ook als u al jaren weinig hebt bewogen kunt u bij ons uw conditie omhoog krijgen. Juist dan!

We (dat zijn u en wij samen) creëren de fysieke randvoorwaarden zodat u na verloop van tijd weer zelfstandig, in het reguliere sportcircuit, verder kan bewegen. Daarbij gaan we proberen om blessures te voorkomen, ook op de lange termijn. Als u al lang niet gesport heeft, dan kan het een paar maanden duren voor uw lichaam zich zo heeft aangepast dat het weer kan sporten.

We (u en wij samen) trainen zo dat u na enkele maanden weer zelfstandig en veilig 150 tot 180 minuten per week kan bewegen.

We spreken samen over het doel dat u wilt bereiken. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen schrijft voor dat iedereen 5 maal per week gedurende 30 minuten matig intensief moet bewegen om een basale gezondheid en een goed gevoel te bereiken. Matig intensief bewegen betekent voor de een tennis of hardlopen, voor de ander is het een prachtig doel om elke dag een half uurtje te kunnen lopen of een stukje te fietsen. Ook mensen met een chronische aandoening zoals diabetes kunnen daaraan voldoen.

Hoe werken we?

U besluit dat er wat moet gebeuren, of zou moeten gebeuren, en dat u daar hulp bij nodig hebt. U wilt wel actiever worden en blijven maar er zijn belemmeringen.

U gaat naar huisarts, diabetes verpleegkundige of specialist voor een verwijzing. Dat is vanwegen de veiligheid en de eventuele bijkomende problemen, de comorbiditeit. De arts of verpleegkundige kijkt of u veilig aan een beweegprogramma kan deelnemen en geeft u informatie op papier mee voor ons, zoals uw glucose-gegevens (HbA1c).

Plan

We brengen samen de gezondheid, uw wensen en uw beperkingen in kaart. We doen een aantal trainingstests (voor de ingewijden: SteepRampTest, eventueel de aangepaste, en 6MWT) of stellen proefondervindelijk vast welke inspanning u als matig intensief ervaart, om vast te stellen op welk niveau u nu bent. Dan stellen we samen een plan op. In dat plan zit een stukje intervaltraining (laat u niet afschrikken, dat kan op elk niveau, ook het uwe), maar ook krachttraining. Krachttraining is heel belangrijk, sterkere spieren verbruiken meer suiker en laten u makkelijker bewegen.

We trainen in kleine groepjes, plezier in bewegen is erg belangrijk!

Dan zetten we alles op papier en beginnen met trainen. Elke keer noteren we wat we gedaan hebben, hoe vaak en hoe zwaar, maar ook hoe zwaar u het vond. U hebt zelf overzicht in uw eigen vorderingen. We overleggen of we volgende keer iets langer of iets zwaarder kunnen of het nog even op dit niveau houden.

Huiswerk

Daarnaast krijgt u huiswerk. Ook dat geven we weer samen vorm, u bepaalt of het plan haalbaar is.

Durft u het aan?

Deze training wordt uitgevoerd volgens protocol door mw Conny Tummers, die ook Pilateslessen en bejaardengym geeft en ruime ervaring heeft met trainen met ouderen.