COPD, beweegprogramma longactivering

COPD is een verzamelnaam voor chronische obstructieve longziekten.

Chronische bronchitis en emfyseem zijn de belangrijkste aandoeningen die tot de COPD worden gerekend.

Uit recente onderzoeken blijkt dat fysieke training het vermogen tot inspanning, de spierkracht en de kwaliteit van leven aanzienlijk verbetert.hometrainers

In onze praktijk bieden wij een trainingsprogramma aan volgens de laatste inzichten wat hierop gericht is.

Voordat we gaan starten met de training vindt eerst een uitgebreide intake plaats, bestaande uit een anamnese en een lichamelijk onderzoek.

Daarna vinden een aantal testen plaats: De uithoudings fietstest op de fietsergometer,

De 6 minuten wandeltest onder zuurstofsaturatie en testen om de perifere spierkracht te bepalen. Tevens laten wij enkele vragenlijsten invullen, die inzicht geven in de kwaliteit van leven en de fysieke aktiviteit.

Aan de hand van deze gegevens wordt de belastbaarheid bepaald en voor iedere deelnemer een individueel trainingsschema opgesteld.

Inhoudelijk bestaat de training uit een warming up, een fietsprogramma, een loopprogramma op de loopband en een programma krachttraining. Dit kan worden aangevuld met ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen. Getraind wordt onder zuurstofbepaling.

We trainen in kleine groepjes van maximaal 4 personen en de duur van de training is een uur.

De duur van het programma is 3-6 maanden tot een jaar afhankelijk van de indicatie. De training vindt plaats onder leiding van een gespecialiseerde fysiotherapeute op het gebied van COPD en astma.

Om te kunnen trainen hebben we een verwijzing van de longarts, longnurse practioner of huisarts nodig en de uitslagen van de longfunctietesten.

De verwijzend arts houden we op de hoogte van de vorderingen en deze krijgt ook een eindverslag.

We vinden het belangrijk dat de deelnemer (u) fysiek actief blijft om de kracht en de konditie te onderhouden. Hierbij krijgt u advies en begeleiding. Zo gaan we de diverse klachten die COPD met zich mee kan brengen samen te lijf en proberen deze zo goed mogelijk te beperken.

Deze training wordt uitgevoerd volgens protocol door Willij Mooij en Rick de Jong We oefenen zowel op individueel niveau als in kleine groepen.

Veel succes!

aed-aanwezig