Telefoon: 071-30 11 948
E-mail: info@fysiowarmond.nl

Fysiotherapie

Fysiotherapie is een verzamelnaam voor verschillende soorten therapieën die bedoeld zijn om een probleem of klacht aan het bewegingsapparaat samen te verhelpen.

Oefentherapie

Een probleem in het bewegingsapparaat (spieren, pezen en gewrichten) komt meestal door overbelasting (te lang, te vaak, verkeerd gebruiken) of onderbelasting (altijd achter een bureau zitten en dan opeens de tuin gaan omspitten).

Als de belasting die u van uw lichaam vraagt hoger is dan de belastbaarheid, dan krijgt u blessures. Omdat het lichaam het snelste herstelt door intensief bewegen, maar nu op de juiste manier, krijgt u oefeningen.

Wij selecteren deze oefeningen zo dat ze zijn toegesneden op het verhelpen van uw klacht. We hebben in onze praktijk enkele apparaten die we bij het oefenen kunnen gebruiken. Onder andere de En-Tree, een universeel fitnessapparaat waarmee doelgericht spiergroepen kunnen worden getraind. Daarnaast hebben we fiets-ergometers, een loopband, roeimachine, crosstrainer en quadricepsbank.

Naast het oefenen in de praktijk krijgt u oefeningen als huiswerk mee. Dit zijn over het algemeen heel simpele, zeer doeltreffende oefeningen waarbij we gebruik maken van eenvoudige hulpmiddelen. We vinden het heel belangrijk dat u vaak oefent in plaats van een of twee keer per week. Uw probleem wordt namelijk eerder verholpen door vaak en kort te oefenen, dan door een keer per week lang te oefenen. Dit heeft bovendien het voordeel dat u per keer niet veel tijd aan de oefeningen kwijt bent.

Het is belangrijk dat u de oefeningen consequent doet in het schema dat u heeft afgesproken met uw therapeut. Wij stellen uw oefenschema zo samen, dat u altijd en overal kunt oefenen. Het oefenschema is ook geschikt om later op terug te kunnen grijpen als de klachten zich toch weer mochten voordoen.

Trainings- en beweegprogramma’s

Beweegprogramma’s zijn op maat gemaakte trainingstrajecten bij bepaalde aandoeningen of bij blessures. U traint volgens een maat-programma om zo snel en effectief mogelijk te herstellen. 

De fysiotherapeut is bij uitstek degene die een dergelijk programma, samen met u, kan maken.

Houdingscorrectie

Hoe goed de oefeningen ook zijn, het effect ervan wordt teniet gedaan als u de rest van de dag een verkeerde houding heeft. Een verkeerde houding draagt vaak bij aan het probleem. Wij geven u instructies hoe u uw houding kunt verbeteren. 

In het begin is dat vermoeiend, maar al gauw gaat het vanzelf. Een juiste houding is belangrijk bij het uit bed komen, het autorijden, achter een bureau zitten, bij bukken en tillen, maar ook aan het einde van de dag als u op de bank naar tv kijkt.

Massage

Als een spierprobleem langere tijd bestaat, dan kan de genezing worden versneld door de oefeningen en de houdingscorrecties te ondersteunen met massage.

Ook is het soms nodig om de spieren die u hard aan het trainen bent eens even tot rust te brengen met behulp van massage. De massage-olie die we gebruiken is bedoeld om de massage makkelijker te laten verlopen, zij heeft zelf geen speciale werking.

Sporten en bewegen

Een sterk en soepel lichaam is opgewassen tegen de eisen die u eraan stelt. Daarom is het goed om regelmatig te bewegen.

Dat hoeft geen topsport te zijn. Uit onderzoek is gebleken dat iemand die 3x per week 6 km fietst (dus 3 keer 20 a 30 minuten) al op de helft van de conditie zit van een topsporter en veel gezonder is dan iemand die niet aan beweging doet.

Door de verbeterde conditie is de belastbaarheid van uw lichaam hoger, u bent gewoonweg sterker.
Welke sporten raden wij aan? Het belangrijkste is: kies een sport die u leuk vindt, anders stopt u er toch na korte tijd mee. Ga op een leuke sport, neem anderen mee, zorg dat u gemotiveerd blijft. 

En vergeet niet: wandelen, fietsen en zwemmen zijn uitstekende sporten en geven bovendien weinig blessures.

Blijf niet rondlopen met jouw klachten!