Telefoon: 071-30 11 948
E-mail: info@fysiowarmond.nl

Oncologische fysiotherapie

Oncologische fysiotherapie is fysiotherapie voor mensen die met kanker te maken gehad hebben.

.

Waarneer kiest u voor Oncologische fysiotherapie?

Tijdens of na de behandeling van kanker kunnen er problemen ontstaan in het dagelijks functioneren. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van de kanker maar ook van de behandeling: zoals van de operatie, de chemotherapie of bestralingen.

Voorbeelden van deze problemen zijn lymfoedeem, verminderde mobiliteit, spierkrachtverlies en verlies van conditie, vermoeidheid en verminderde belastbaarheid, spanningsklachten en pijn. Al deze problemen hebben een lichamelijke en een geestelijke component.

Als fysiotherapeuten kunnen wij helpen bij de problemen aan het bewegingsapparaat en de conditie door gericht en op uw niveau te trainen, we kunnen ontspanningstechnieken aanleren en we kunnen lymfoedeem helpen bestrijden.

De 4 stadia bij oncologie

We herkennen in de oncologie 4 stadia, die elkaar gelukkig niet noodzakelijkerwijze opvolgen.

  • De behandelfase. De diagnose is gesteld en de behandeling wordt ingezet. Door middel van operatie, chemotherapie of bestralingen probeert de oncoloog de tumor te genezen. In dit stadium kan een fysiotherapeut u helpen allerlei ongemakken te verminderen en in conditie te blijven.
 
  • De herstelfase. De patiënt knapt op en probeert kracht, uithoudingsvermogen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Daarbij kan de fysiotherapeut behulpzaam zijn door een zorgvuldig samengesteld en op de persoon geschreven trainingsplan te maken. Zo kan de patiënt sneller weer deelnemen aan het dagelijkse leven en wordt de vermoeidheid minder en de belastbaarheid hoger. Lymfoedeem wordt bestreden. Bewegingsbeperkingen en pijn worden behandeld
 

Als de behandeling niet het verwachte effect heeft gehad of de ziekte al te ver gevorderd was dan volgen de volgende 2 fasen.

  • De palliatieve fase. Als een patiënt te horen krijgt dan genezing niet meer mogelijk is dan begint deze fase. Natuurlijk verschilt de duur van deze fase sterk, afhankelijk van de prognose. Omdat de therapieën bij kanker steeds beter worden krijgt kanker steeds vaker het karakter van een chronische ziekte. Maar ook in deze fase gaan we (dat wil zeggen alle mensen rondom de patiënt) proberen de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden. Het is belangrijk te proberen zo lang mogelijk actief te blijven en deel te nemen aan het leven. Ook hierbij kan de fysiotherapeut een rol spelen. Beweeglijkheid, kracht en uithoudingsvermogen kunnen getraind worden.
 
  • De terminale fase. Als het einde nadert spelen pijn, vermoeidheid en benauwdheid een rol. Hier kan de fysiotherapeut verlichting bieden en adviseren.

Fysiotherapie bij kanker

Steeds weer blijkt uit onderzoek hoe belangrijk beweging en sport, ook op aangepast niveau, voor het lichamelijk en geestelijk welbevinden van de mens zijn.

Voordat we een bewegingsprogramma met u maken wordt u uitgebreid getest. Dan wordt op uw niveau getraind en vandaar uit gaan we langzaam en voorzichtig opbouwen.

Om te starten met een dergelijke training of om om andere redenen bij ons te komen tijdens of na de behandeling van kanker hebben we een verwijzing nodig.

Deze kan geschreven zijn door een specialist, een huisarts of een oncologisch verpleegkundige.

U laat zich toch ook niet uit het veld slaan?